DNA in bloed bron van informatie

Geplaatst op:

Celvrij DNA in het bloed blijkt veel gezondheidsinformatie te bevatten die artsen kunnen gebruiken om patiënten vroegtijdig te diagnosticeren.

Celvrij DNA in het bloed blijkt veel gezondheidsinformatie te bevatten die artsen kunnen gebruiken om patiënten vroegtijdig te diagnosticeren.

Naast het DNA dat zich in de celkern bevindt, circuleert via het bloed ook celvrij DNA in het lichaam afkomstig van allerlei verschillende weefsels. Bij aandoeningen zoals kanker, zwangerschapscomplicaties of auto-immuunziekten worden weefsels in het lichaam aangetast. Hierdoor verandert de samenstelling van het celvrij DNA in het bloed.

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een technologie ontwikkeld om in het celvrij DNA veranderende patronen te meten. Analyse van welke cellen of weefsels meer of minder celvrij DNA afgeven, blijkt inzicht te geven in de gezondheidstoestand. Zo toonden de onderzoekers aan dat uit analyse van celvrije DNA-patronen bij zwangere vrouwen zwangerschapsvergiftiging en virale infecties kunnen worden afgeleid.

Ook borst- en darmkanker blijken met de bloedtest in een heel vroeg stadium te kunnen worden gedetecteerd aan de hand van celvrij DNA in het bloed afkomstig van de tumor. De onderzoekers verwachten in de toekomst op deze manier nog meer ziekten en andere soorten kanker vroegtijdig te kunnen opsporen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Voor bron zie hier

 
Terug naar het overzicht