DNA-onderzoek bij leukemie

Geplaatst op:

Leukemie is kanker van de witte bloedcellen. Onderzoekers brachten in kaart welke fouten of combinatie van fouten in het DNA de kans op leukemie vergroten.

Leukemie is kanker van de witte bloedcellen. Onderzoekers brachten in kaart welke fouten of combinatie van fouten in het DNA de kans op leukemie vergroten.

Meer dan 40 procent van alle 60-plussers heeft witte bloedcellen met één of meerdere DNA-fouten die geassocieerd zijn met leukemie. Toch ontwikkelen maar heel weinig mensen daadwerkelijk de ziekte. Een team onderzoekers van het Radboudumc en het UMC Groningen wilde weten wanneer bloedcellen met foutjes veranderen in tumorcellen.

Uit de studie bleek dat de aanwezigheid van groepen cellen met foutjes de kans op leukemie verhoogt. Ook werd aangetoond welke DNA-fouten de snelste groei van bloedcellen en het hoogste risico op bloedkanker geven, zoals een fout in het gen JAK2. Een DNA-fout in combinatie met een andere bloedafwijking bijvoorbeeld bloedarmoede blijkt de kans op kanker te vergroten. Er werd geen verband gevonden tussen de kans op leukemie en risicofactoren zoals roken, alcoholinname en overgewicht.

De onderzoekers vinden op dit moment preventieve DNA-screening op witte bloedcellen bij gezonde 60-plussers niet nuttig. Er is namelijk niets te doen aan DNA-fouten. Pas als er klachten zijn, is DNA-onderzoek van de witte bloedcellen belangrijk, omdat kennis van de mutaties gevolgen kan hebben voor behandeling en monitoring van de ziekte. Wel is een vervolgstudie gestart naar genetische factoren en omgevingsfactoren die de ontwikkeling van leukemie beïnvloeden bij mensen met een hoog risico.

Klik hier voor meer informatie 

Terug naar het overzicht