Farmacogentisch paspoort

Het UMC Groningen start op de afdeling hematologie met een DNA-paspoort voor medicijnen. Het farmacogenetisch profiel van de patiënten wordt opgenomen in een speciale app ‘Gen en Geneesmiddel’

 Bij veel behandelingen tegen kanker, zoals stamceltransplantaties en CAR-T celtherapie, worden medicijnen gebruikt waar patiënten sterk verschillend op reageren. Dit komt doordat werking en bijwerkingen van medicijnen afhankelijk zijn van iemands DNA. Het farmacogenetisch paspoort geeft inzicht in welke medicijn en welke dosering het beste past bij de patiënt.

 In het Groningse Lifelines-onderzoek is al eerder dit jaar een studie gestart naar het gebruik van een farmacogenetisch paspoort bij het voorschrijven van medicatie. De onderzoekers gaan na of de informatie duidelijk en volledig is en hoe de deelnemers het vinden om informatie over hun erfelijke medicijngevoeligheid te ontvangen. In een vervolgstudie wordt onderzocht of een farmacogenetisch paspoort voor elke burger/patiënt zinvol is. Wegen de kosten op tegen de baten? Om die vraag te beantwoorden moeten korte- en langetermijngevolgen op de gezondheid in kaart worden gebracht.

Voor bron zie hier