Nieuwe generatie biomarkers voor opsporing ziekte van Alzheimer

Geplaatst op:

Een mede door Amsterdam UMC ontwikkelde bloedtest blijkt een effectieve methode om de biomarkers te analyseren en daarmee vast te stellen of een patiënt de ziekte van Alzheimer heeft.

Een mede door Amsterdam UMC ontwikkelde bloedtest blijkt een effectieve methode om de biomarkers te analyseren en daarmee vast te stellen of een patiënt de ziekte van Alzheimer heeft.

Op een internationaal Alzheimercongres (AAIC), onlangs in Amsterdam gehouden, zijn nieuwe richtlijnen voor het vaststellen van de ziekte van Alzheimer gepresenteerd. Volgens de nieuwe criteria wordt de ziekte in de kliniek gediagnosticeerd met biomarkers, net zoals bij ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten.

Gewoonlijk wordt de ziekte van Alzheimer gedefinieerd aan de hand van cognitieve achteruitgang, maar dat kan veel verschillende oorzaken hebben en is daarom niet betrouwbaar als enig criterium. Daarom wordt aanvullend onderzoek gedaan met bijvoorbeeld een PET-scan of een MRI. Ook wordt de aanwezigheid van biologische markers in hersenvocht onderzocht, waarvoor de patiënten een belastende ruggenprik moeten ondergaan. Een bloedtest is veel minder belastend en ook eenvoudiger.

Die bloedtest werd de afgelopen jaren ontwikkeld en de resultaten zijn veelbelovend, zo blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC. De test is gebaseerd op een nieuwe generatie biomarkers waarmee de ziekte van Alzheimer steeds beter te detecteren is. Behalve een lagere belasting voor de patiënt is een bloedtest ook goedkoper en gemakkelijker uit te voeren. Tot voor kort was voor test en analyse nog wel een gespecialiseerde kliniek vereist. Nu blijkt uit Zweeds onderzoek dat de test ook in de eerste lijn, bijvoorbeeld bij de huisarts, kan worden ingezet met een betrouwbaar resultaat.

Klik hier voor meer informatie

 
Terug naar het overzicht