Sneltest hersenletsel

Geplaatst op:

Studenten van de Wageningen UR werken aan een biosensor waarmee het mogelijk is om in een druppel bloed vast te stellen of er sprake is van hersenschade en in welke mate.

Studenten van de Wageningen UR werken aan een biosensor waarmee het mogelijk is om in een druppel bloed vast te stellen of er sprake is van hersenschade en in welke mate.

Beeldtechnieken (MRI, CT) en neurologische tests zijn de standaardmethoden om hersenletsel vast te stellen na bijvoorbeeld een verkeersongeval of een ongeluk op het sportveld. Deze zijn echter kostbaar en bovendien niet gevoelig genoeg om lichtere vormen van letsel op te sporen. Een Wagenings studententeam waagde zich aan de ontwikkeling van een biosensor om hersenschade eenvoudig en nauwkeurig te detecteren in één druppel bloed.

De druppel bloed wordt aangebracht op de biosensor die bestaat uit een microfluïdische chip met antilichamen. Deze zogeheten glial fibrilary acidic protein (GFAP) antilichamen binden GFAP-eiwit wat een specifieke marker is voor traumatisch hersenletsel. De binding wordt zichtbaar gemaakt met behulp van fluorescerende antilichamen. Om de kans op binding te vergroten wordt de bloeddruppel heen en weer gepompt over de chip zodat ook lage concentraties van het eiwit worden gedetecteerd. De studenten hebben inmiddels een werkende sensor ontwikkeld die nu verder moet worden geoptimaliseerd.

De studenten doen met hun biosensor mee aan de jaarlijkse International SensUs Student Competition, een wereldwijde studentenwedstrijd om innovatieve sensortechnologie te ontwikkelen voor de gezondheidzorg. De Wageningse studenten zien mooie toepassingsmogelijkheden voor hun biosensor bijvoorbeeld om na een valpartij, een sportongeval of verkeersongeluk binnen enkele minuten hersenletsel, en de ernst ervan, vast te stellen. Op basis van de test kunnen hupverleners ter plekke beslissen of ziekenhuisopname of een extra hersenscan noodzakelijk zijn.

Klik hier voor meer informatie 

Terug naar het overzicht