Test om ernst taaislijmziekte te bepalen

Geplaatst op:

Gekweekte ‘mini-organen’ van patiënten met taaislijmziekte blijken een goed hulpmiddel om te bepalen hoe ernstig de ziekte is.

Gekweekte ‘mini-organen’ van patiënten met taaislijmziekte blijken een goed hulpmiddel om te bepalen hoe ernstig de ziekte is.

Taaislijmziekte, ook wel cystic fibrosis (CF) genoemd, is een genetische ziekte, die vele varianten kent. Afhankelijk van de variant is het ziektebeeld meer of minder ernstig. Mensen kunnen de genafwijking bij zich dragen zonder dat te weten. Als ze naast het defecte gen ook een goed werkend gen hebben, zijn ze zelf niet ziek. Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ernst van de aandoening te bepalen. Hiervoor gebruiken ze mini-organen gekweekt in het laboratorium met cellen van CF-patiënten.

Deze mini-organen zijn minuscule bolletjes, gemaakt van cellen uit de darmen van patiënten. Net als echte darmen bevatten de mini-orgaantjes cellulaire onderdelen onder meer pompjes voor transport van stoffen. Bij taaislijmziekte is die pompfunctie verstoord. Uit de Utrechtse studie is gebleken dat de grootte van de bolletjes, en daarmee de hoeveelheid naar binnen gepompte vloeistof, een betrouwbare maat is voor de ernst van CF. Want hoe erger de ziekte, hoe minder pompfunctie, hoe kleiner de bolletjes blijven.

Klik hier voor meer informatie.

Terug naar het overzicht