AI-ondersteunde bloedtest voor opsporing tumoren

Australische onderzoekers ontwikkelden een AI-algoritme waarmee tumormutaties met behulp van bloedonderzoek kunnen worden opgespoord.

Mutaties in het tumor-DNA geven informatie over aard en stadium van kanker. Voor het DNA-onderzoek moet een tumorbiopt worden afgenomen. Wetenschappers van het Peter MacCallum Cancer Center in Melbourne hebben nu een algoritme ontwikkeld waarmee het mogelijk is om mutaties te identificeren aan de hand van circulerend tumor-DNA (ctDNA) in het bloed. Een biopsie is niet nodig.

Deze nieuwe methode, MisMatchFinder genaamd, haalt de benodigde DNA-informatie uit een bloedtest. Het algoritme zoekt naar veranderingen in DNA-patronen die worden veroorzaakt door kanker. Deze veranderingen staan bekend als de ‘mutatiehandtekening’ en aan de hand van deze mutatiesignatuur kan worden achterhaald waarom er kanker is ontstaan, hoe de tumor zich ontwikkelt en welke therapie het meest effectief is.

Volgens de onderzoekers is het een eenvoudige en doeltreffende diagnostiek voor het monitoren en behandelen van kanker. Het gebruik van mutatiesignaturen helpt ook bij onderbouwing van klinische beslissingen. Het Australische onderzoek is onlangs gepubliceerd in Nature Communications.

Voor bron zie hier.