Bloedtest monitort effect kankertherapie

Het bloed van patiënten met uitgezaaide kanker bevat circulerend tumor-DNA dat belangrijke informatie biedt over het effect van een behandeling.

 Kankercellen in het lichaam zijn vaak instabiel en sterven snel af waardoor fragmenten van tumor-DNA in de bloedbaan terechtkomen. De aard en hoeveelheid van dit circulerend tumor-DNA (ct-DNA) in bloed biedt waardevolle informatie over de tumor. Wetenschappers onderzochten of een bepaling van ct-DNA in bloed geschikt is om het effect van een tumorbehandeling te volgen.

Hiervoor werd een bloedtest ontwikkeld door het Nederlands Kanker Instituut in samenwerking met Johns Hopkins University en DELFI Diagnostics. In een klinische studie werd de test gebruikt om bij mensen met uitgezaaide dikke darmkanker het effect van behandeling te volgen. Hierbij bleek dat een ct-DNA bloedbepaling laat zien of en hoe een patiënt op een therapie reageert.

In vervolgstudies moet worden onderzocht of de bloedtest ook bij andere kankersoorten een hulpmiddel kan zijn om het effect van een behandeling te volgen. De onderzoekers hopen dat de test in de toekomst een betrouwbare vorm van therapiemonitoring kan bieden bij kankerbehandeling.

Voor bron zie hier