Eenvoudige urinetest voor detectie vroege stadia longkanker

Britse wetenschappers ontwikkelden een test voor het opsporen van longkanker in urine nog voordag merkbare symptomen zich voordoen. 

Longkanker is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak door kanker en is goed voor ongeveer 1,8 miljoen sterfgevallen per jaar. Bij gevorderde vorm van de ziekte en/of bij uitzaaiingen is de overlevingskans laag. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge gingen op zoek naar een methode om longkanker in een zeer vroeg stadium op te sporen. Liefst een eenvoudige test die dure scans overbodig maakt. Het leidde tot een veelbelovende urinetest.

De test is gebaseerd op detectie van senescente cellen, ook wel zombiecellen genoemd, in longweefsel. Het zijn oude cellen die nog wel leven, maar niet meer groeien en delen. Ze tasten gezonde cellen in hun omgeving aan wat leidt tot weefselschade waarin kankercellen goed gedijen. De Britse onderzoekers hebben een specifiek eiwit geïdentificeerd dat in longweefsel vrijkomt uit deze senescente cellen. Vervolgens hebben ze een probe ontworpen die kan worden geïnjecteerd en door dit specifieke eiwit in tweeën wordt gedeeld, een groter en een kleiner deel. Het kleinere deel wordt via de nieren uitgescheiden in de urine en kan vervolgens zichtbaar worden gemaakt door toevoeging van een zilveroplossing. Kleurverandering van de urine duidt op aanwezigheid van senescente cellen in de longen en is een voorteken van pathologische veranderingen die tot kanker kunnen leiden.

In muizen is aangetoond dat de test werkt en binnenkort hopen de wetenschappers de werking van de urinetest te kunnen onderzoeken in mensen. Het uiteindelijke doel is om met een eenvoudige test uiterst vroege stadia van kanker op te sporen, mogelijk maanden of zelfs jaren voordat merkbare symptomen zich voordoen.

Voor bron zie hier