Vroegtijdige detectie longaanval bij COPD

Met een Europese subsidie van ruim € 600.000 is een onderzoek gestart naar toepassing van e-health voor detectie van longaanvallen bij COPD-patiënten.

Het voorspellen van een longaanval is erg lastig. Omdat de ene exacerbatie het risico op een volgende verhoogt, is het aantal exacerbaties tot op heden de beste voorspeller. Het Europees (Horizon-EIC Pathfinder) gesubsidieerde onderzoek naar een alternatief is gericht op een detectiesysteem dat een longaanval voorspelt op basis van specifieke biomarkers in de uitgeademde lucht. In de studie werken onderzoekers van het LUMC samen met de Leidse start-up RespiQ en het Noorse bedrijf SINTEF. De samenwerking vindt plaats binnen het Europese Breath-Sense-project.

Het onderzoek is gestart met inventarisatie van bestaande methoden die patiënten en zorgverleners gebruiken om de COPD-status aan te geven. Dit levert relevante informatie op over wensen en mogelijkheden voor COPD-monitoring. Die kennis is verwerkt in het ontwerp van een analysesysteem om een longaanval te voorspellen op basis van hoeveelheid en onderlinge verhouding van verschillende biomarkers in de uitgeademde lucht. Het heeft geleid tot een prototype dat nog verder moet worden ontwikkeld.

Het uiteindelijke doel is om COPD-patiënten thuis eenvoudig en gebruiksvriendelijk te monitoren. Met de juiste adviezen en medicatie kunnen daardoor longaanvallen worden voorkómen. Dat leidt tot minder ziekenhuisopnamen en betere conditie van patiënten. Dus van een reactieve naar een meer proactieve en preventieve aanpak. De realisatie van een robuust, veilig en betrouwbaar analysesysteem zal echter nog wel vijf tot tien jaar op zich laten wachten.

Voor bron zie hier