23 juli 2024

Ademtest interstitiële longziekten

Met behulp van een ademtest zijn Interstitiële longziekten (ILD) te onderscheiden van andere luchtwegaandoeningen zoals bijvoorbeeld astma of COPD.

Tot de brede groep interstitiële longziekten (ILD) behoren vele verschillende ademhalingsaandoeningen. Daarnaast zijn er veel andere luchtwegziekten, zoals astma, COPD en longkanker, waarvan de symptomen erg lijken op die van ILD. De vele verschillende longziekten met vaak vergelijkbare klachten maken de diagnose van ILD niet eenvoudig. De e-nose technologie biedt een oplossing, zo blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek.

In een klinische studie werden met behulp van een elektronische neus ademprofielen opgenomen van patiënten met ILD en patiënten met andere longaandoeningen. Met een machine learning algoritme werd de chemische samenstelling van uitgeademde luchtmonsters vergeleken met ademprofielen voor specifieke aandoeningen in een database. Hierbij bleken de ademprofielen van patiënten met ILD significant te verschilden van die van de andere longziekten.

De combinatie van e-nose en point-of-care technologie levert een eenvoudige sneltest op voor ILD-detectie. Na verdere validatie en implementatie in de klinische praktijk kan deze innovatieve ademtest in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan snelle en tijdige diagnose van ILD.

Voor bron zie hier