23 juli 2024

AI-model voorspelt terugkeer baarmoederkanker

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een AI-model ontwikkeld dat het risico op de terugkeer van baarmoederkanker nauwkeurig kan voorspellen.

Baarmoederkanker is de meest voorkomende kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen en treft vooral vrouwen tussen de 55 en 80 jaar. Hoewel de ziekte vaak vroeg ontdekt wordt en daardoor goed behandelbaar is, zijn de vooruitzichten aanzienlijk slechter als de kanker binnen vijf jaar terugkeert. Bij aanvullende chemotherapie of bestraling neemt de kans op terugkeer af, maar deze behandelingen zijn belastend en bovendien niet bij iedereen effectief.

Om de noodzaak van deze extra behandelingen te bepalen hebben onderzoekers van LUMC een AI-model ontwikkeld dat de terugkeer van baarmoederkanker voorspelt. Voor training van dit model, HECTOR geheten, ofwel Histopathology-based Endometrial Cancer Tailored Outcome Risk, gebruikten ze data en microscopische tumorbeelden van meer dan duizend patiënten uit eerdere klinische studies. Vervolgens werd het algoritme getest met data en beelden van recente patiënten. Uit de test bleek dat met het AI-model het risico op terugkeer van baarmoederkanker zeer nauwkeurig kan worden voorspeld.

Hoewel er nog aanvullend onderzoek nodig is, zien de onderzoekers grote potentie voor gebruik van AI in de oncologie. Door verbeterde diagnostiek, kunnen de juiste behandelplannen opgesteld worden, wat uiteindelijk leidt tot een verbetering van de overlevingskansen van patiënten.

Voor bron zie hier