AI-ondersteunde prostaatkanker diagnostiek
Toepassing van AI bij beoordeling van MRI-scans leidt tot betere herkenning van prostaatkanker en minder vals positieve uitslagen.
Om te onderzoeken of AI een toegevoegde waarde kan leveren bij detectie en diagnose van prostaatkanker is een grote internationale studie opgezet (PI-CAI). Voor de studie werden meer dan 10.000 MRI-scans beschikbaar gesteld op basis waarvan de deelnemende onderzoekers gezamenlijk een algoritme ontwikkelden en optimaliseerden. Het gebruik van dit algoritme werd vergeleken met de beoordeling van MRI-scans door radiologen.
De bevindingen van de AI-teams en die van de radiologen werden niet alleen onderling vergeleken, maar ook met daadwerkelijke ontwikkeling van prostaatkanker bij de mannen van wie de MRI-scans afkomstig waren. Hun prostaatkankerstatus-na-vijf jaar werd gehanteerd als gouden standaard. Op deze manier werd aangetoond dat AI bijna zeven procent meer significante prostaatkankers opspoort dan de groep radiologen en dat de kans op detectie van verdachte plekken, die geen kanker blijken te zijn, met 50 procent afneemt. Dat betekent dat bij gebruik van AI het aantal biopten kan halveren.
De ontwikkelde AI moet nog gevalideerd worden en is voorlopig niet beschikbaar voor patiënten in de kliniek. Maar als de resultaten ook in vervolgstudies worden herhaald, zal deze AI-ondersteunde diagnostiek de opsporing en detectie van prostaatkanker vereenvoudigen en verbeteren.
Voor bron zie hier