AI-tool voorspelt kans op alvleesklierkanker
Wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld waarmee op basis van patiëntendossiers alvleesklierkanker kan worden herkend tot drie jaar vóór de daadwerkelijke diagnose.
Alvleesklierkanker wordt meestal zeer laat ontdekt waardoor het één van de meest dodelijke vormen van kanker is. Vroegere ontdekking met behulp van een slimme AI-tool kan de diagnose jaren naar voren halen waardoor de ziekte in een veel eerder stadium kan worden behandeld. Onderzoekers van de Harvard Medical School en de Universiteit van Kopenhagen zijn erin geslaagd een algoritme te ontwikkelen dat aan de hand van patiëntendossiers een toekomstige tumor herkent.
Tijdens de ontwikkeling van het AI-model ontdekten zij dat symptomen die normaal niet direct gerelateerd zijn met alvleesklierkanker, toch een zekere voorspellende waarde hebben. Door verschillende AI-modellen met elkaar te vergelijken werd uiteindelijk een algoritme ontwikkeld dat op basis van combinaties van ziektecodes de kans op ontwikkeling van alvleesklierkanker voorspelt. De onderzoekers denken dat de AI-gebaseerde voorspelling minstens zo nauwkeurig is als de huidige genetische DNA-testen.
In Nederland werken onderzoekers van Amsterdam UMC ook aan het gebruik van AI bij alvleesklierkanker, maar dan om de beste behandeling te voorspellen. Zij willen met behulp van de AI-tool objectief vaststellen hoe een tumor reageert op een behandeling. In het Amsterdamse onderzoek gaat het dus om AI-gestuurde behandeling-op-maat, terwijl het in de Harvard-Kopenhagen studie gaat om AI-gestuurde vroegtijdige herkenning van alvleesklierkanker.
Klik hier voor meer informatie