9 januari 2024

Akoestische gezondheidsmonitor

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een wearable die lichaamsgeluiden registreert. Na analyse kunnen deze akoestische data worden omgezet in informatie over iemands gezondheid.

Bio-elektrotechnici van de Northwestern University (Evanston, IL, USA) ontwikkelden in nauwe samenwerking met klinische en medische wetenschappers een techniek voor het continu monitoren van lichaamsgeluiden. Het resulteerde in een geminiaturiseerde geluidsensor. Het kleine, handzame apparaatje kan op de huid worden geplakt en bevat minuscule elektronische componenten, zoals een flash-geheugenstation en een batterij, plus twee microfoontjes om de lichaamsgeluiden te registreren.

De opgenomen akoestische data bevatten bijvoorbeeld informatie over hoe lucht in, door en uit de longen stroomt, of hoe het hartritme verandert in verschillende rust- en actieve toestanden of hoe voedsel, gas en vloeistoffen door de darmen bewegen. De akoestische monitors zijn succesvol getest bij patiënten om bijvoorbeeld longproblemen, ademhalingscomplicaties of spijsverteringstoornissen te onderzoeken. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine.

Voor bron klik hier