10 mei 2024

Bacteriële handtekening van een tumor

Een bont gezelschap van bacteriën blijkt zich op te houden in en om tumoren. Een Nederlandse groep wetenschappers bracht de bacteriële tumoromgeving in kaart.

Bacteriën, virussen en gisten vormen samen de miljarden microbiële bouwstenen van het menselijk microbioom. Deze micro-organismen zijn essentieel voor het gezond functioneren van het lichaam. Maar bacteriën blijken ook te huizen in tumoren. Met nieuwe technieken kunnen onderzoekers steeds beter achterhalen welke microben dat zijn en hoe ze samenleven met kankercellen en hun omgeving.

Een groep wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut analyseerde de bacteriële omgeving van kankercellen in uitgezaaide tumoren. Zij brachten het DNA in kaart van ruim 4000 tumorweefsels en 26 kankersoorten. Met behulp van krachtige computertechnieken is de enorme hoeveelheid data (400 terabytes) en DNA-code geanalyseerd. Dat leidde tot een overzicht van welke bacteriën op welke plekken samenscholen.

Zo ontdekten ze een verband tussen aanwezigheid van aard en soort bacteriën en het effect van therapie. Patiënten met longkanker en Fusobacterium in de uitzaaiing, blijken bijvoorbeeld slechter te reageren op immuuntherapie dan lotgenoten zonder die bacterie. Ook zagen ze dat hoe bonter het bacteriële gezelschap was, hoe actiever de tumorcellen daar waren. Deze ontdekking opent weer deuren naar nieuwe behandelopties, bijvoorbeeld tegen bacteriën die de tumor helpen. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.

Voor bron klik hier