Bioluminescentie detectie voor snelle diagnostiek
Onderzoekers van de TU Eindhoven werken aan een RAPPID-testplatform gebaseerd op de zogeheten glow-in-the-dark technologie. Biomedisch technoloog Eva van Aalen promoveerde onlangs op deze innovatieve en veelbelovende technologie.
Bioluminescentie is een natuurlijk proces dat organismen zoals vuurvliegjes gebruiken om licht te produceren onder invloed van luciferase enzymen. Deze luciferases worden ook in de nieuwe sensortechnologie gebruikt voor de opwekking van een glow-in-the-dark respons.
Als het testmonster geen analyt bevat zorgt één specifieke luciferase voor groen licht. Als er wel analyt aanwezig is, wordt onder invloed van een andere luciferase blauw licht uitgezonden. De verhouding tussen blauw licht en groen licht is de maat voor de hoeveelheid analyt in het monster. De snelle en eenvoudige nieuwe sensortechnologie is aantrekkelijk voor gebruik in medische diagnostiek.
Immunoassay is een veel gebruikte bepalingsmethode in klinisch laboratoria. De tests worden meestal uitgevoerd in geautomatiseerde systemen, maar door de vele incubatie- en wasstappen is de methode tijdrovend. Het RAPID-testplatform biedt een goed alternatief dat sneller en duurzamer is. Vanwege eenvoud en gebruiksvriendelijkheid is de sensortechnologie ook geschikt voor diagnostiek bij de huisarts, voor gebruik aan het bed of zelfs thuis.
Voor bron klik hier