8 augustus 2024

Biomarker voorspelt noodzaak chemotherapie bij borstkanker

De aanwezigheid van zogeheten tumor-infiltrerende lymfocyten (TILs) kan helpen voorspellen welke patiënten met stadium I triple-negatieve borstkanker baat hebben bij chemotherapie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut.

 Bij elf procent van alle borstkankerdiagnoses is sprake van triple-negatieve borstkanker (TNBC). Een agressieve tumor die vaak snel groeit en ook sneller uitzaait dan andere vormen van borstkanker. Om de kans op terugkeer te verkleinen en op overleving te vergroten worden veel vrouwen naast chirurgie ook behandeld met chemotherapie. Maar niet alle vrouwen blijken baat te hebben bij de chemotherapie, terwijl zij wel de negatieve bijwerkingen hebben.

 Het was al bekend dat bepaalde afweercellen, de zogeheten tumor-infiltrerende lymfocyten (TILs), een rol spelen bij een betere overleving met name bij stadium I TNBC. Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut startten daarom een cohortstudie naar de aanwezigheid van TILs bij vrouwen met stadium I TNBC. Uit het onderzoek bleek dat patiënten met veel TILs een lager risico hadden op overlijden aan de ziekte. Wellicht helpt bij hen het immuunsysteem om TNBC te bestrijden.

 De conclusie is dat de hoeveelheid TILs zou kunnen worden gebruikt als biomarker om de noodzaak van chemotherapie te voorspellen. Dat zou onnodige behandelingen en vervelende bijwerkingen kunnen voorkomen. Hoewel de resultaten van deze studie veelbelovend zijn, is er nog meer onderzoek nodig voordat de biomarker bruikbaar is in de klinische praktijk.

 Voor bron zie hier