10 mei 2024

Bloedonderzoek in combinatie met AI voor vroege detectie sepsis

Een eenvoudige bloedtest gecombineerd met kunstmatige intelligentie kan helpen sepsis sneller te diagnosticeren en patiënten met verhoogd risico op ernstige complicaties op te sporen.

Sepsis is een overreactie van het immuunsysteem op een infectie. De afweercellen vallen niet alleen de virale of bacteriële indringers aan, maar ook de eigen organen. Bij (te) late ontdekking van sepsis kan ernstige orgaanschade ontstaan waaraan patiënten zelfs kunnen overlijden. Daarom is er een dringende behoefte aan een snelle en betrouwbare test om sepsis tijdig vast te stellen en te behandelen.

Zweedse wetenschappers van de universiteit van Lund ontdekten dat de combinatie van een bloedtest en een algoritme een bruikbare test oplevert. Zij onderzochten bijna 1.400 plasmamonsters van patiënten die op de spoedeisende hulp waren beland met vermoedelijke sepsis. Ze analyseerden de afweereiwitten in de plasmamonsters en ontdekten in geval van sepsis een uniek eiwitpatroon. Deze moleculaire handtekening werd vervolgens gebruikt voor training van een AI-model om het risico op een septische shock te voorspellen.

De Zweden presenteerden hun bevindingen onlangs op European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases in Barcelona. Het is een stap in de richting van een test voor vroege detectie van sepsis en opsporing van patiënten met verhoogd risico op complicaties. Bij tijdige en adequate behandeling kunnen levens worden gered.

Voor bron klik hier