Bloedonderzoek vergroot inzicht in pathogenese long-covid
Zwitserse onderzoekers vergeleken het bloed van COVID-19 patiënten met het bloed van niet-geïnfecteerde controles. Zij ontdekten veranderingen in serumeiwitten bij patiënten die long-covid ontwikkelden.
Infectie met het ernstige acute respiratoire syndroom coronavirus 2 (SARS-CoV-2) veroorzaakt verschillende klinische fenotypes, variërend van asymptomatische tot levensbedreigende COVID-19. Ongeveer vijf procent van alle geïnfecteerde personen herstelt niet na een corona-infectie, maar ontwikkelt complicaties op de lange termijn, genaamd long-covid of post-covid. Er zijn momenteel geen diagnostische tests of therapeutische oplossingen.
Om biomarkers te identificeren die geassocieerd zijn met long-covid en aanknopingspunten te vinden voor behandeling volgden Zwitserse onderzoekers ruim honderd COVID-19 patiënten maximaal een jaar na de eerste bevestiging van een corona-infectie en vergeleken de resultaten met die van controles, mensen die nog nooit besmet waren geweest met het virus. Zij namen geregeld bloed af en analyseerden uiteindelijk 268 bloedmonsters. Met behulp van proteomics zijn ruim 6500 eiwitten gemeten.
Uit het Zwitserse onderzoek blijkt dat long-covid gepaard gaat met veranderingen in bloedserumeiwitten die wijzen op activering van het immuunsysteem, veranderde stolling en weefselbeschadiging. Deze bevindingen bieden een bron van potentiële biomarkers voor diagnose en nieuwe inzichten voor behandelopties.
Voor bron klik hier