23 juli 2024

Bloedtest als alternatief voor leverbiopt

Wetenschappers ontdekten een set van drie biomarkers om in bloed de mate van leverfibrose vast te stellen. Gebruik van een bloedtest zou een dure, pijnlijke en niet-ongevaarlijke leverbiopt overbodig maken.

Overgewicht komt steeds vaker voor en leidt onder meer tot toename van het aantal mensen met vetteleverziekten. Bij deze zogeheten Metabole-dysfunctie geAssocieerde Steatotische Leverziekten (MASLD) is het tijdig vaststellen van bijkomende complicaties zoals leverfibrose van groot belang. Hiervoor is afname van een leverbiopt noodzakelijk. Om patiënten deze belastende en pijnlijke ingreep te besparen is een bloedtest ontwikkeld.

TNO heeft in samenwerking met Academisch Medische Centra van Amsterdam, Leiden en Kopenhagen, een set van drie eiwitten (IGFBP7, SSc5D en Sema4D) ontdekt die in het bloed gemeten kunnen worden en waarmee het mogelijk blijkt om de mate van littekenvorming in de lever, ofwel leverfibrose, vast te stellen. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

In een klinische studie is de toegevoegde waarde van de bloedtest aangetoond. Behalve voor diagnose van leverfibrose, blijkt de test ook geschikt om patiënten te selecteren voor deelname aan klinische MASLD-trials en om al vroeg het effect van behandelingen te kunnen volgen. Er is nog wel verder onderzoek nodig om deze bevindingen te verifiëren en te valideren.

Voor bron zie hier