10 mei 2024

Bloedtest om ernst hersenletsel te bepalen

Een Frans onderzoeksteam onderzocht de waarde van een eenvoudige eiwitbepaling bij behandeling van kinderen met licht traumatisch hersenletsel. De bloedtest blijkt geschikt om onnodige CT-scans en/of ziekenhuisopname te voorkomen.

Licht traumatisch hersenletsel is een van de meest voorkomende oorzaken van ziekenhuisopname bij kinderen. Met een CT-scan kan de ernst van hersenletsel worden onderzocht, maar om kinderen niet onnodig bloot te stellen aan straling worden ze vaak ter observatie opgenomen. Pas als verslechtering optreedt, wordt een CT-scan opgenomen. Met een eenvoudige bloedtest om hersenschade te meten direct na het ongeval, kunnen ziekenhuisopname en CT-scans voor kinderen worden voorkomen.

Het is al langer bekend dat S-100B eiwit mogelijk een marker is voor het aantonen van hersenbeschadiging.Het eiwit dat met name aanwezig is in astrocyten, oligodendrocyten en Schwanncellen, komt vrij bij hersenschade. Franse onderzoekers hebben in een klinische studie onderzocht of een S100B bepaling in bloed geschikt is als diagnostische test voor kinderen, die met licht traumatisch hersenletsel op spoedeisende hulp belanden. In de studie is aangetoond dat inzet van de test leidde tot minder CT-scans en minder ziekenhuisopnames. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in JAMA Netwerk open.

Voor bron klik hier