9 oktober 2023

Bloedtest voor dementie

Neurofilamenten (Nfl) in het bloed duiden op beschadiging van zenuwcellen. Deze eiwitten blijken geschikt als biomarker voor opsporing van dementie in bloed.

Een onderzoeksteam van UMC Amsterdam werkt aan een nieuwe diagnostische test voor dementie. De test is gebaseerd op detectie van eiwitten, de zogeheten neurofilamenten (Nfl), die vrijkomen in het bloed bij beschadiging van zenuwcellen in de hersenen. In het laboratorium is de werkzaamheid van het testprincipe aangetoond. Ook bleek met de test onderscheid te kunnen worden gemaakt tussen verschillende soorten dementie.

Gebruik van de nieuwe bloedtest in de klinische praktijk bleek echter moeilijker dan gedacht. Vooral ook omdat alleen een bloedtest onvoldoende is voor de diagnose dementie. Daarom is er naast de bloedtest een webapp ontwikkeld voor invoer van klinische gegevens, diagnostische data en de gemeten Nfl-bloedwaarden. Na combinatie van alle metingen kan worden bepaald of er sprake is van dementie en om welke vorm het gaat. De bloedtest met de webapp worden momenteel uitgeprobeerd door neurologen, geriaters en psychiaters.

De ontwikkeling van de nieuwe bloedtest maakt deel uit van de PRODIA-studie, met financiering van het ZonMw-programma Memorabel.

Voor bron zie hier