19 maart 2024

Bloedtest voor opsporing longkanker

Onderzoek naar specifieke eiwitten in bloed die gerelateerd zijn aan longkanker leidde tot een concept voor een bloedtest om longkanker op te sporen.

Op dit moment wordt bij een vermoeden van longkanker een biopt afgenomen en microscopisch onderzocht op weefselafwijkingen. Hier komt in de toekomst mogelijk verandering in. Aan de TU Eindhoven onderzocht Sylvia Roovers-Genet tijdens haar promotieonderzoek eiwitten in het bloed van mensen met en zonder longkanker of met mogelijke longkanker. Resultaten van haar onderzoek vormen een basis voor een nieuwe bloedtest op longkanker.

Zes ziekenhuizen werkten mee aan het onderzoek wat leidde een studie met meer dan duizend deelnemers. De patiëntgegevens leverde een enorme database op waarmee de onderzoekers aan de slag gingen. Na de ontdekking van twee veelbelovende tumormarkers werd een analysetechniek ontwikkeld om deze te meten. Dat leidde tot een vloeistofchromatografie-tandemmassaspectrometrie (LC-MS/MS) methode waarmee het lukte om beide markers, zelfs bij zeer lage concentraties, in het bloed van patiënten te detecteren en te kwantificeren. Om de bruikbaarheid in de klinische praktijk te vergroten, werd ook een beslisalgoritme ontwikkeld voor artsen.

Uiteindelijk resulteerde het onderzoek in een methode waarmee op basis van bloedonderzoek bij twee derde van de patiënten met tenminste 95 procent zekerheid kan worden vastgesteld of er sprake is van longkanker. Die methode moet nu verder worden ontwikkeld tot een geschikte bloedtest voor opsporing van longkanker.

Voor bron klik hier