18 oktober 2024

Bloedtest voorspelt risico beroerte

Zweedse onderzoekers ontdekten dat het risico op een beroerte kan worden voorspeld aan de hand van de hoeveelheid neurofilament in bloed.

 Neurofilamenten (Nf) zijn structurele eiwitten voor ondersteuning van zenuwcellen. De eiwitten komen vrij in hersenvocht en bloed. Bij zenuwbeschadiging is de bloedconcentratie verhoogd. Dat maakt Nf tot een geschikte biomarker voor hersenziekten. Onderzoekers van het Uppsala University Hospital en de Uppsala University in Zweden ontdekten dat een verhoogde Nf-bloedwaarde ook duidt op verhoogde kans op een beroerte bij mensen met atrium fibrilleren (AF), de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen.

 In de Zweedse studie werd de hoeveelheid Nf gemeten in bloedmonsters van meer dan 3.000 patiënten met AF. Gedurende een follow-up periode van anderhalf jaar bleek dat onder degenen met de hoogste Nf-bloedwaarden het beroerterisico meer dan drie keer zo groot was als voor personen met de laagste Nf-bloedwaarden. De voorspellende waarde nam verder toe als de Nf-bloedwaarden werden gecombineerd met de uitslag van traditionele bloedtesten voor het hart.

 Met deze resultaten is de basis gelegd voor een bloedtest om bij mensen met AF het risico op een beroerte te voorspellen. De onderzoekers vermoeden dat een Nf-bloedtest ook een voorspellende waarde heeft bij andere cardiovasculaire aandoeningen, maar dat moet nog nader worden onderzocht.

 Voor bron zie hier