Combinatie AI en bloedtest voorspelt ziekte van Parkinson
Britse onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld om in combinatie met een eenvoudige bloedtest de ziekte van Parkinson vast te stellen, jaren voordat symptomen zich voordoen.
De ziekte van Parkinson ontstaat door ophoping van het eiwit alfa-synucleïne in specifieke delen van de hersenen. Het leidt tot degeneratie van dopamine producerende cellen en daarmee tot een tekort aan dopamine. Dat kan zich uiten in de vorm van tremor, bewegingsproblemen of spierstijfheid, maar ook evenwichtsproblemen, geheugenstoornissen, duizeligheid en zenuwpijnen komen voor. Om de symptomen te onderdrukken wordt meestal dopamine therapie voorgeschreven.
Bij vroegtijdige opsporing hopen medici op behandelingen die de ziekte kunnen vertragen of stoppen. Hiervoor ontwikkelden Britse wetenschapper een voorspellende bloedtest. Op basis van analyses van bloedmonsters van mensen met Parkinson werd met een machine learning algoritme een kenmerkend patroon van acht bloedeiwitten ontdekt. In vervolgstudies is gebleken dat het algoritme aan de hand van deze acht bloedeiwitbepalingen patronen herkent die de ziekte van Parkinson voorspellen; in een enkel geval tot wel zeven jaar voordat er symptomen waren. De Britse studie is gepubliceerd in Nature Communications.
Na verdere ontwikkeling en validatie kan deze test in de toekomst de mogelijkheid bieden om de ziekte van Parkinson in de allereerste stadia te diagnosticeren. Wellicht zijn er dan behandelingen mogelijk om ophoping van alfa-synucleïne en degeneratie van dopamine cellen te voorkomen of te vertragen.
Voor bron klik hier