CRISPR/Cas in point-of-care DNA-diagnostiek
CRISPR/Cas-effectoreiwitcomplexen kunnen worden gebruikt voor specifieke DNA-analyse in point-of-care-tests (POCTs).
Met de trend om moleculaire diagnostiek te verplaatsen van klinische laboratoria naar tests op locatie (POCT), is er behoefte aan DNA-diagnostiek die de gevoeligheid en specificiteit van PCR combineert met het gemak en de snelheid van point-of-care (POC) diagnostiek. Een veelbelovende aanpak is DNA-detectie op basis van Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats (CRISPR)-geassocieerde nuclease (Cas). Bij deze methode worden Cas-effectoreiwitten gebruikt voor specifieke sequentie herkenning wat vervolgens kan worden gecombineerd met typische uitleesmethoden voor point-of-care-tests.
Er zijn al POC diagnostische tests op basis van CRISPR/Cas ontwikkeld voor detectie van SARS-CoV-2, die door de FDA zijn goedgekeurd. Maar er zijn ook nog beperkingen. Zo is de nauwkeurigheid nog onvoldoende en de COVID-POC is niet bruikbaar voor andere infectieziektes omdat niet alle doelgenen (specifieke DNA/RNA-sequenties) eenvoudig kunnen worden geselecteerd. Inmiddels is, en wordt, de POC DNA-diagnostiek verbeterd en verder ontwikkeld.
In een overzichtsartikel in Diagnostics bespreken onderzoeker beperkingen en mogelijkheden van integratie van CRISPR-detectie in point-of-care apparaten. Ze komen tot de conclusie dat klasse 2 CRISPR/Cas-gebaseerde tests veelbelovend zijn voor specifieke, nauwkeurige en gevoelige POCT. Dat vereist wel verdere ontwikkeling, maar de potentie voor een snelle, eenvoudige en goedkope pont-of-care DNA-diagnostiek is er zeker.
Voor bron klik hier