9 januari 2024

Dementie opsporen in traanvocht

Specifieke biomarkers voor dementie zoals amyloid en tau worden gewoonlijk gemeten in hersenvocht of in bloed. De afdeling Oogheelkunde van Maastricht UMC+ doet onderzoek naar detecteerbaarheid van deze eiwitten in traanvocht.

Het oog staat nauw in contact met de hersenen. Veranderingen in het oog, zoals bijvoorbeeld de bloedvatstructuur van het netvlies of de dikte van de zenuwlagen, kunnen samenhangen met veranderingen in de hersenen. Nienke van de Sande bestudeert in haar promotieonderzoek of er veranderingen optreden aan specifieke stoffen in traanvocht en het netvlies bij mensen met geheugenklachten (De TearAD studie).

Het traanvocht wordt afgenomen met behulp van een lange, dunne strip waarop binnen enkele minuten voldoende traanvocht wordt geabsorbeerd voor de analyse. Inmiddels zijn de onderzoekers erin geslaagd om in het traanvocht dezelfde eiwitten aan te tonen als die verhoogd zijn bij mensen met de ziekte van Alzheimer zoals bijvoorbeeld amyloid en tau. Een belangrijke stap, maar het zal nog jaren duren voordat de diagnose Alzheimer met traanvocht kan worden vastgesteld, waarschuwen de Maastrichtse onderzoekers.

Er zal nog moeten worden onderzocht of de ogen die eiwitten zelf aanmaken of dat die via de bloedbaan in het traanvocht terecht komen. Ook is nog niet bekend of met traanvochtonderzoek ook de ernst en progressie van de aandoening kunnen worden afgeleid. Wel is zeker dat traandiagnostiek gevoeliger en specifieker worden. Zo bekijken onderzoekers van Maastricht UMC+ nu ook of traanvocht sporen bevat van andere neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Huntington of de ziekte van Parkinson.

Voor bron klik hier