8 augustus 2024

Digitale biomarkers voor ziekte van Parkinson

Digitale biomarkers in de vorm van slimme sensoren in een smartwatch lijkt een veelbelovende methode om het verloop van de ziekte van Parkinson continu te volgen.

 Naast traagheid en trillen ervaren mensen met de ziekte van Parkinson ook klachten die niets met bewegen te maken hebben. Zo kunnen slaapproblemen, depressiviteit, verminderd denkvermogen of plasproblemen veel impact hebben op de kwaliteit van leven. Deze niet-motorische symptomen krijgen nauwelijks aandacht in het Parkinson onderzoek. Wetenschappers van het Radboudumc pleiten daarom voor het gebruik van slimme sensoren waarmee patiënten thuis deze symptomen kunnen volgen.

 Zij begonnen met een uitgebreid literatuuronderzoek naar geschikte meetmethoden. Mensen met Parkinson werden al in een vroeg stadium betrokken bij het onderzoek. De deelnemende patiënten waren heel positief over het gebruik van een slim horloge om slaapkwaliteit te meten. Andere innovatieve meetmethodes, zoals slimme toiletten met plassensoren of slimme camera’s die het gedrag in de gaten houden werden minder wenselijk gevonden vanwege een (te) grote inbreuk op de privacy.

 De Nijmeegse onderzoekers hopen met hun studie de inzet van slimme sensoren voor thuismonitoring te stimuleren. Het biedt voordelen voor patiënt en behandelaar. Patiënten hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor controle en artsen krijgen een beter beeld van het ziekteverloop en kunnen daardoor persoonsgerichter behandelen.

 Voor bron zie hier