DNA-profiel steeds betere voorspeller van effect medicijnen
Farmacogenetica is geen theorie meer en krijgt echt een plek in de patiëntenzorg, aldus professor Jesse Swen van het LUMC bij zijn inauguratie.
Genetische variatie zorgt ervoor dat patiënten allemaal anders reageren op eenzelfde medicijn. Als mensen een speciale DNA-variant hebben moet de medicatie of de dosis soms worden aangepast. Zo toonde het Leidse onderzoeksteam van hoogleraar Jesse Swen aan dat bij darmkanker de medicijndosering moet worden afgestemd op het DNA-profiel van de patiënt. Inmiddels is een DNA-test bij darmkanker onderdeel van de behandeling.
Door alle technologische ontwikkelingen is het tegenwoordig goed mogelijk om het effect van medicijnen te voorspellen op basis van iemands DNA-profiel. Het Leidse laboratorium voert duizenden DNA-tests uit bij patiënten in het ziekenhuis. Steeds weer blijkt dat één basenpaar in het DNA een enorm effect kan hebben op de behandeling met geneesmiddelen en de uitkomst daarvan.
Begin dit jaar verscheen over dit Leidse farmacogenetisch onderzoek een belangrijke publicatie in The Lancet. Het was de eerste studie wereldwijd die liet zien dat het voorschrijven van medicijnen op basis van het DNA-profiel in de praktijk werkt. Onderzoekers verwachten dat uiteindelijk van iedereen de genetische code beschikbaar komt. Als mensen ziek worden kan de arts op basis van het DNA-profiel een advies geven over de behandeling met medicijnen. Dit betekent een grote stap in de richting van personalized medicine.
Voor bron klik hier