DNA-test prostaatkanker
Met een DNA-analyse in het wangslijmvlies blijkt het mogelijk om mannen met prostaatkanker eenvoudiger en vroeger op te sporen en effectiever te behandelen.
Jaarlijks krijgen ongeveer 12.000 mannen in Nederland te horen dat zij prostaatkanker hebben. PSA (prostaat specifiek antigeen) is een biomarker om in bloed de aanwezigheid van prostaatkanker aan te tonen, maar de PSA-bloedtest is niet specifiek. Voor de diagnose is vaak aanvullend weefselonderzoek (biopt) nodig of beelddiagnostiek (echografie, MRI-scan).
Britse onderzoekers ontwikkelden een test om prostaatkanker vast te stellen via DNA-analyse van wangslijmvlies. Zij analyseerden hiervoor het DNA in wangslijmmonsters van honderdduizenden mannen met en zonder prostaakanker. Dat leidde tot 130 genetische variaties in het DNA die verband houden met prostaatkanker. In een klinische vervolgstudie werd de diagnostische waarde hiervan onderzocht bij 6.000 mannen tussen de 55 en 69 jaar, de leeftijd met een hoger risico op prostaatkanker.
De onderzoekers concludeerden dat de DNA-test in vergelijking met de PSA-test prostaatkanker eerder detecteert en minder vals-positieve uitslagen oplevert. Ook werden agressieve vormen van prostaatkanker beter herkend en werden bij PSA-test gemiste tumoren opgespoord. De resultaten moeten nog verder worden geëvalueerd en geverifieerd, maar de onderzoekers verwachten met deze DNA-wangslijmtest een bijdrage te kunnen leveren aan vroegere, betere en effectievere opsporing van prostaatkanker.
Voor bron zie hier