13 juni 2024

DNA-test voor gerichte astmamedicatie

Groningse wetenschappers ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie een DNA-test om bij ernstige astma het effect van behandeling met de biological anti-IL-5 te voorspellen.

Bij ernstige astma-aanvallen is prednison een veelvuldig voorgeschreven medicijn, een heftig middel met vaak nare bijwerkingen. Een goed alternatief is anti-IL-5 waarmee een astma-aanval kan worden voorkomen of minder ernstig is. Maar deze biological is duur en werkt alleen bij astmapatiënten met veel eosinofielen in het bloed. Toch blijkt in de praktijk het middel ook effectief te kunnen zijn bij lagere bloedwaarden. Dat komt omdat niet alleen de hoeveelheid, maar ook de ontstekingsactiviteit van eosinofielen van belang is.

Groningse wetenschappers willen met behulp van kunstmatige intelligentie een DNA test ontwikkelen om het effect van behandeling met anti-IL-5 te voorspellen. Gemeten ontstekingsactiviteiten bij mensen met ernstige astma worden vergeleken met bekende DNA-gegevens in een grote databank. Het algoritme resulteert in een voorspellende DNA-test en gerichte behandeling met anti-IL-5.

Voor bron zie hier