18 oktober 2024

Eenvoudige ontlastingstest als alternatief voor colonoscopie

Voor nacontrole op darmkanker lijkt een Fecale Immunochemische Test (FIT) net zo effectief te zijn als een colonoscopie.

Deelnemers aan het bevolkingsonderzoek darmkanker met een positieve uitslag van de ontlastingstests (FIT) (krijgen vervolglens een colonoscopie. Bij meer dan zestig procent worden bij het kijkonderzoek poliepen gevonden en verwijderd. Ongeveer de helft van deze groep wordt vervolgens regelmatig gecontroleerd met een colonoscopie om te monitoren op kanker of voorstadia ervan. Onderzoekers van het Nederlandse Kanker Instituut hebben laten zien dat hiervoor een eenvoudige ontlastingstest een goed alternatief kan zijn. Hierdoor zou het gebruik van colonoscopie drastisch kunnen worden verlaagd.

Volgens de studie zou een jaarlijkse nacontrole met een ontlastingstest een grote besparing opleveren. Minder colonoscopieën en daarnaast ook (veel) minder colonoscopieën waarbij niets wordt gevonden. Nacontrole met een eenvoudige ontlastingstest is niet alleen kosteneffectief, maar ook minder belastend voor de patiënt. Het zou de druk op de gezondheidszorg verminderen terwijl hoogrisico poliepen nog steeds effectief worden opgespoord.

Voor bron zie hier