Immuuntherapie-op-maat bij prostaatkanker
Bij mannen die geselecteerd zijn op basis van de genetische kenmerken van prostaatkanker blijkt immuuntherapie effectief. De progressie van de ziekte wordt vertraagd, soms wel met 33 maanden.
Immuuntherapie is tot nu toe weinig succesvol gebleken bij behandeling van prostaatkanker, maar er zijn positieve uitzonderingen, ontdekten onderzoekers van het Radboudumc. Mannen die goed reageren blijken specifieke afwijkingen te hebben in het DNA van de prostaatkanker. Het gaat om vier afwijkingen: MMRd, hTMB, BRCAm en CDK12i. De Nijmeegse onderzoekers startten een studie met twee soorten immuuntherapie (ipilimumab en nivolumab) in een groep mannen die op deze specifieke DNA-afwijkingen werden geselecteerd.
Uit het onderzoek (gepubliceerd in Annals of Oncology is gebleken dat immuuntherapie met beide middelen de voortgang van de ziekte met vier maanden vertraagt. Bij de groep met de MMRd afwijking liep de vertraging op tot zelfs 33 maanden. Behandeling met een van beide middelen in plaats van een combinatie leidde tot een vertraging van acht maanden
Om de mannen met genetische afwijkingen op te sporen, pleiten de onderzoekers voor genetische diagnostiek in een vroeg stadium van de ziekte. Dat gebeurt inmiddels al in het Radboudumc en in geval van MMRd afwijking wordt meteen gestart met immuuntherapie, zonder hormoon- of chemotherapie vooraf. Mogelijk werkt de immuuntherapie zelfs bij uitgezaaide MMRd prostaatkanker. Maar om daar meer inzicht te krijgen, is nog verder onderzoek nodig.
Voor bron zie hier