23 juli 2024

Inzet proteomics voor opsporing vroege voorstadia kanker

Eiwitten die geassocieerd zijn met kanker blijken al meer dan zeven jaar voordat de diagnose wordt gesteld in het bloed aantoonbaar te zijn.

Met behulp van proteomics technieken zijn onderzoekers van Oxford Population Health erin geslaagd om 618 eiwitten te identificeren die in verband staan met 19 verschillende soorten kanker. Ruim honderd van deze eiwitten zijn gedetecteerd in het bloed dat werd afgenomen ruim zeven jaar voordat de diagnose kanker werd gesteld.

De onderzoekers voerden twee studies uit. In de eerste studie analyseerden ze 44.000 bloedmonsters die zijn verzameld en opgeslagen door UK Biobank, inclusief meer dan 4.900 monsters van mensen die later met kanker werden gediagnosticeerd. In de tweede studie onderzochten ze genetische gegevens van meer dan 300.000 kankergevallen om te achterhalen welke bloedeiwitten betrokken zijn bij de ontwikkeling van kanker.

De bevindingen laten zien dat het op deze manier mogelijk is eiwitten te vinden die betrokken zijn bij de allervroegste stadia van kanker. Kennis en identificatie van deze eiwitten bieden, behalve biomarkers voor vroegtijdige opsporing, in de toekomst wellicht ook een basis voor nieuwe behandelingen om tumorontwikkeling te stoppen of te vertragen.

Voor bron zie hier