10 mei 2024

Kanker ontdekken jaren voor de ziekte zich openbaart

Britse wetenschappers van een onlangs geopend kankerinstituut aan de Universiteit van Cambridge zijn begonnen met onderzoek naar veranderingen in cellen vele jaren voordat ze uitgroeien tot tumoren.

Het kan wel tien tot twintig jaar duren voordat de allereerste, vaak subtiele, afwijkingen in cellulaire processen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van een tumor. Aan de Britse universiteit van Cambridge is onlangs het early cancer institute geopend waar wetenschappers zich speciaal richten op deze prille en onmerkbare voorstadia van kanker. Het ultieme doel is de ontwikkeling van een screeningstest waarmee het risico op kanker bij gezonde mensen kan worden onderzocht.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op tumoren die slecht behandelbaar zijn omdat ze (te) laat worden ontdekt, bijvoorbeeld slokdarmkanker. Als onderzoeksmateriaal werden slokdarmcellen verzameld bij gezonde mensen en onderzocht op aanwezigheid van TFF3. Dit eiwit is karakteristiek voor de prille cellulaire afwijkingen en geeft een vroege waarschuwing voor risico op slokdarmkanker.

Om vervolgens ook voor andere tumoren biomarkers te ontdekken, stapten de onderzoekers over op analyse van goed gedocumenteerde bloed- en weefselmonsters opgeslagen in een biobank. Deze waren afkomstig van gezonde mensen van wie bekend is of en welke soort tumor ze later hebben ontwikkeld. In de monsters vonden de onderzoekers duidelijke genetische veranderingen ruim tien jaar voordat de tumor aan het licht kwam. Een volgende stap is om deze biomarkers te vertalen naar geschikte testen om mensen met risico op kanker vroegtijdig op te sporen.

Voor bron klik hier