9 oktober 2023

Medicijnmonitoring in bloed

Door medicijnconcentraties in bloed nauwgezet te volgen kan de dosis worden geoptimaliseerd. Belgische onderzoekers ontwikkelen een speciaal platform voor therapeutische drug monitorin

Voor veel medicijnen is de juiste dosering cruciaal om een optimaal effect te garanderen. Dit is met name van belang voor ernstig zieke of verzwakte patiënten op de intensive care of op de oncologie afdeling. Bij een te lage dosis verliest een medicijn zijn effectiviteit, terwijl bij een (te) hoge doses de kans op ongewenste en soms zelfs toxische bijwerkingen toeneemt.

Voor optimale dosering moet de medicijnconcentratie in het bloed snel en nauwkeurig kunnen worden bepaald. Het Belgische Axithra, een spin-off van het Vlaamse onderzoekcentrum IMEC en de Universiteit van Gent, investeert 10 miljoen euro in de ontwikkeling van een platform voor therapeutische drug monitoring (TDM). Het platform wordt als eerste ingezet voor monitoring van beta-lactam antibiotica. Later zullen andere klassen geneesmiddelen in de pijplijn worden opgenomen.

TDM maakt het mogelijk om de toe te dienen dosis nauwkeurig af te stemmen op de individuele patiënt. Dat effent de weg naar gepersonaliseerde geneesmiddeltoediening: de juiste dosis voor de juiste patiënt.

Voor bron klik hier