Ongecontroleerd aanbod en gebruik van zelftests
Het aantal te koop aangeboden zelftests groeit gestaag, maar er zijn weinig gegevens bekend over gebruik, impact en betrouwbaarheid ervan.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er in 2022 minstens 161 verschillende soorten zelftests te koop waren in Nederland. Het aanbod blijkt divers en varieert van testen op Q-koorts, depressie of autisme tot het bepalen van risico op kanker. Consumenten kopen de tests in winkels of online. Dit kan op eigen initiatief en zonder tussenkomst van een medische professional.
Uit cijfers van het NIVEL blijkt dat in 2021 dertien procent van de ondervraagden een zelftest deed, tegenover slechts vijf procent in 2016 in een vergelijkbaar onderzoek. Uitvoering van de zelftest, analyse van de meetgegevens en afname van lichaamsmateriaal zijn per test verschillend. Ook de prijzen lopen zeer uiteen. Sommige tests zijn gratis, anderen kosten meer dan 500 euro.
Gegevens over de betrouwbaarheid van zelftests en impact ervan op de consument en de zorg zijn er nauwelijks, zo concludeert het RIVM in het recente onderzoek. Onderzoekers pleiten voor een betere registratie, voorlichting en begeleiding.
Voor bron klik hier