5 september 2023

POCT-analyse donorlever

Het meten van INR van een donorlever met behulp van point-of-care testing (POCT) blijkt even betrouwbaar als laboratoriumanalyse, maar de uitslagen zijn veel sneller bekend.

Het meten van INR-waarden tijdens normothermische machineperfusie (NMP) van een donorlever buiten het lichaam kan helpen bij een goede beoordeling van de leverfunctie en de levensvatbaarheid van deze donorlever. De INR-waarde kan worden gemeten in het perfusaat van de lever. Dat kan met een laboratoriumstollingsanalyzer of met een point-of-care analyseapparaat.

Onderzoekers van UMC Groningen vergeleken beide methoden. Uit het onderzoek bleek dat de resultaten verkregen met POCT vergelijkbaar zijn met de uitkomsten van de meting op een laboratoriumstollingsanalyzer. De uitslagen van POC-testing zijn echter veel sneller bekend. De onderzoeksresultaten zijn beschreven in Trombosis Research.

De wetenschappers concluderen dat inzet van POCT, zoals de CoaguChek, een betrouwbare en praktische methode kan zijn om INR-waarden te meten tijdens NMP. Dit is met name belangrijk omdat het vooraf meten van bloedstollingswaarden in de donorlever belangrijke informatie biedt voor een succesvolle transplantatie.

Voor bron klik hier