18 oktober 2024

Slim mondmasker voor ademtest

Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een slim mondmasker voor de analyse van uitgeademde lucht. Het is de bedoeling op deze manier long- en nierziekten te diagnosticeren en te monitoren.

 Het mondmasker fungeert als een platform voor ademanalyse. De sensor of sensorcombinatie wordt afgestemd op de te detecteren aandoening(en). Voor de meting moet de uitgeademde lucht worden gecondenseerd. Daarvoor is het masker uitgerust met een speciaal hiervoor ontwikkeld apparaat. De gecondenseerde adem wordt naar de sensor(en) geleid om aard en hoeveelheid van verschillende componenten in adem te meten. De meetgegevens worden via bluetooth doorgestuurd naar een app.

 Uit onderzoek met het slimme mondmasker bij gezonde vrijwilliger en patiënten blijkt deze aanpak geschikt om nierfunctie en luchtwegontstekingen zoals COPD en astma te monitoren. Daarnaast blijkt het mogelijk om veranderingen in de alcoholconcentratie in de adem te meten, en dus de dynamiek van het alcoholmetabolisme te volgen. Ook veranderende ammoniumconcentraties kunnen worden geregistreerd wat weer verband houdt met de inname van eiwitten. Deze resultaten (gepubliceerd in Science zijn veelbelovend, maar voor gebruik in de klinische praktijk om longziekten en metabole aandoeningen te diagnosticeren en te monitoren is nog meer onderzoek vereist.

 Voor bron zie hier