Sneltest urineweginfectie
Met een innovatieve point-of-care sneltest kan de huisarts binnen 15 minuten een bacteriële urineweginfectie vaststellen en binnen 30 minuten een gericht antibioticum voorschrijven.
Urineweginfectie is een van de meest voorkomende redenen om een huisarts te raadplegen. Meestal gaat het om blaasontsteking, maar het kan ook gaan om infecties in nieren, urineleider of urinebuis. Voor het stellen van de diagnose in de huisartsenpraktijk is de urine dipstick de gebruikelijke test. Een snelle en eenvoudige methode, maar niet erg nauwkeurig. De diagnostische gouden standaard is de urinekweek, maar de uitslag daarvan laat 2-3 dagen op zich wachten.
Gebrek aan snelle en betrouwbare diagnostiek staat gericht en verantwoord voorschrijven van antibiotica in de weg. Dat leidt veelal tot behandeling van urineweginfecties met breedspectrum antibiotica wat weer bijdraagt aan verhoogd risico op antibioticaresistentie. Voor een snelle en betrouwbare vaststelling van een bacteriële urineweginfectie is een point-of-care test ontwikkeld waarmee simultaan de antimicrobiële resistentie (AMR) wordt bepaald.
De test is gebaseerd op een combinatie van lab-on-a-chip technologie, fasecontrastmicroscopie en een beeldverwerkingsalgoritme. Met de sneltest kan na 15 minuten worden vastgesteld of het om een bacteriële infectie gaat en binnen 30 minuten kan aan de hand van een antibiogram een gericht antibioticum worden voorgeschreven. De test is onlangs onderscheiden met de Britse Longitude Prize on AMR.
Voor bron zie hier