20 februari 2024

Sneltest voor onderscheid virale of bacteriële infectie bij kinderen

Het is lastig om bij kinderen met koorts te achterhalen of het om een virale of bacteriële infectie gaat. Daarmee is het ook onduidelijk of een antibioticumkuur noodzakelijk is. Een sneltest zou uitkomst bieden.

In een groot samenwerkingsverband startten onderzoekers een studie naar geschikt biomarkers en de ontwikkeling van een point-of-care test (POCT). Door de reactie van gastheercellen op een pathogeen te bestuderen, hoopte men eiwitten te kunnen identificeren met diagnostisch potentieel voor onderscheid tussen bacteriële en virale infecties.

In het onderzoek is gebruik gemaakt van geavanceerde technieken zoals proteomics en machine learning. Ook is gekozen voor een multi-cohort validatiestudie met patiëntgegevens uit vier Europese onderzoeken (EUCLIDS, het Zwitserse Pediatric Sepsis-onderzoek, het GENDRES-onderzoek en het PERFORM-onderzoek). Het onderzoek heeft geleid tot identificatie van zes relevante eiwitten waarvan er drie zijn verhoogd bij bacteriële infecties (SELE, NGAL en IFN-γ) en drie bij virale infecties (IL18, NCAM1 en LG3BP). De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet.

De gevonden eiwitsignatuur kan nu worden gebruikt als biomarker in een op bloed gebaseerde POCT. Daarmee is een sneltest voor het diagnosticeren van bacteriële en virale infecties bij kinderen met koorts binnen bereik. Zo’n POCT is zeer gewenst om overbehandeling met antibiotica te voorkomen en de kans op antibioticaresistentie te verkleinen.

Voor bron klik hier