18 oktober 2024

Speekseltest luchtweginfecties bij kinderen

Detectie van afweerstoffen in speeksel biedt inzicht in de kans op terugkerende luchtweginfecties bij kinderen. De speekseltest is beter dan de standaard bloedmeting.

Zo’n tien tot vijftien procent van alle kinderen heeft last van terugkerende luchtweginfecties. Een bloedonderzoek naar afweerstoffen om onderliggende aandoeningen en ziekteverwekkers op te sporen, levert zelden iets op. Een eenvoudige en betrouwbare test zou heel waardevol zijn voor juiste behandeling en medicatie. Voor onderzoekers van het Radboudumc reden om op zoek te gaan naar een geschikte diagnostische test.

Uit een studie onder honderd kinderen met terugkerende luchtweginfecties werd geen relatie gevonden tussen stoffen in het bloed en het ziektebeeld. In speeksel daarentegen bleek een scala aan antistoffen detecteerbaar tegen allerlei verschillende ziekteverwekkers. Bij kinderen die vatbaar zijn voor (terugkerende) luchtweginfecties, blijken in het speeksel (veel) minder antistoffen aanwezig.

In het onderzoek is aangetoond dat de kindvriendelijke speekseltest geschikt is voor diagnostiek bij terugkerende luchtweginfecties. Hoe minder antistoffen in het speeksel, hoe groter de kans op luchtweginfecties. Bovendien geeft de testuitslag waardevolle informatie voor de behandeling en keuze van antibiotica.

 Voor bron zie hier