11 april 2024

Test om uitbraak VRE-infectie te voorkomen

Het Maastricht UMC+ start een onderzoek om de VRE-bacterie sneller en betrouwbaarder op te kunnen sporen.

De VRE-bacterie, voluit Vancomycine Resistente Enterokok, is ongevoelig voor antibiotica. Daardoor kan de bacterie in een ziekenhuis een uitbraak veroorzaken. Een gevaar voor kwetsbare patiënten die aan een VRE-infectie zelfs kunnen overlijden. Met de huidige methoden duurt het vier dagen om vast te stellen of iemand besmet is. Daarom gaan Maastrichtse wetenschappers van het UMC+, in samenwerking met het RIVM en collega’s van andere ziekenhuizen, op zoek naar een methode om een besmetting of uitbraak sneller vast te stellen.

Omdat de VRE-bacterie meerdere varianten kent, zal eerst met een klassieke kweekmethode worden vastgesteld om welke variant het gaat. Het is de bedoeling om vervolgens voor de zes meest voorkomende varianten een sneltest te ontwikkelen. Het is niet duidelijk hoelang het duurt voordat iemand de bacterie weer kwijt is. Daarom moet de test geregeld worden herhaald. Om te zorgen voor een zo veilig mogelijke omgeving wordt ook onderzocht wat de optimale herhaal periode is.

Patiënten die bij opname in het ziekenhuis worden behandeld met antibiotica vormen mogelijk een bron van VRE-uitbraak. Het vermoeden bestaat namelijk dat antibioticaresistente bacteriën door ‘uitschakeling’ van concurrerende bacteriën, gemakkelijker actief worden. Het is niet haalbaar om alle patiënten bij ziekenhuisopname op VRE te testen. De onderzoekers gaan daarom bepalen of de hoeveelheid VRE-bacteriën in de ontlasting na een antibioticabehandeling groter is dan voorafgaand aan de behandeling.

Voor bron klik hier