9 november 2023

Testen op ijzertekort

Steeds meer mensen hebben, vaak zonder dat ze dat weten, een tekort aan ijzer. Onderzoekers pleiten voor regelmatige controle op de hoeveelheid ijzer in het bloed.

IJzer speelt een belangrijke rol in het lichaam. Het vervoert zuurstof in het bloed en levert dit af bij alle organen. Daarnaast helpt ijzer zuurstof op te slaan in spieren. Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede wat gepaard kan gaan met klachten als vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. In hun studie naar micronutriënten zoals mineralen en vitamines, ontdekten onderzoekers van de Wageningen Universiteit dat ijzertekort steeds vaker voorkomt, vooral bij vrouwen.

Vlees is een belangrijke bron van ijzer en vitamine C speelt een grote rol bij de opname ervan, terwijl graanproducten stoffen bevatten die ijzeropname juist remmen. Daarom zou de huidige leefstijl, met diëten van minder vlees en meer plantaardige producten, een verklaring kunnen zijn voor het toenemende ijzertekort. Dat het probleem bij vrouwen groter is dan bij mannen komt door de menstruatie.

De Wageningse voedingsonderzoeker Hans Verhoef pleit voor regelmatige controle op de ijzer bloedwaarde, vooral bij vrouwen. Zeker bij zwangere vrouwen van wie 65 tot 80 procent onvoldoende ijzervoorraden heeft om een zwangerschap zonder supplementen door te komen. Dat kan ondervangen worden door beter te monitoren.

Voor bron klik hier