5 september 2023

Thuismonitoring zwangerschapsdiabetes

Met behulp van een speciale app worden bloedglucosemetingen direct uitgewisseld met het ziekenhuis. Hierdoor is er tijdens de zwangerschap continue controle op de bloedglucosewaarden.

Tijdens de zwangerschap reageert het lichaam tijdelijk minder goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Bij een normale zwangerschap wordt extra insuline aangemaakt om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Dat kan leiden tot (te) hoge bloedsuikerwaarden.

Met behulp van dieet en/of insuline is het mogelijk het glucosegehalte op peil te houden, maar dan moet de bloedglucose wel continu in de gaten worden gehouden. Met de glucose zelftest kunnen vrouwen zelf thuis met een vingerprik het bloedglucosehalte meten. Er is nu een speciale app ontwikkeld om die waarden bij te houden en uit te wisselen met het ziekenhuis.

In het Medische Spectrum Twente wordt de app gebruikt. Vier keer per dag moet de zwangere vrouw bloed prikken en de suikerwaarden in de app zetten. De diabetesverpleegkundige kijkt mee. Als de waarden in orde zijn gebeurt er niets, maar bij afwijkingen wordt meteen contact opgenomen voor een extra controle in het ziekenhuis of aanpassing van de insulinedosering. In de praktijk blijkt gebruik van de app niet alleen te leiden tot betere instelling van de bloedglucose, maar ook veel rust te geven.

Voor bron klik hier