Thuistest voor effectieve opsporing nierschade
Nierschade die onbehandeld blijft kan later tot nierfalen én hart- en vaatziekten leiden met vaak ernstige gevolgen. Tijdige opsporing is cruciaal.
Nierschade wordt vaak (te) laat ontdekt, omdat de meeste mensen pas klachten krijgen als hun nierfunctie gedaald is tot onder de 25 procent. Dan is de nierschade inmiddels onomkeerbaar en zijn er vaak ook hart- en vaatziekten ontstaan. Vroegtijdige ontdekking is essentieel. Door aanpassing van leefstijl en/of medicatie kan dan ernstige schade aan zowel nieren als hart en vaten worden voorkomen.
Te veel eiwit in de urine is een vroeg signaal van nierschade. Onderzoekers van het UMC Groningen hebben samen met het Amphia ziekenhuis, de gemeente Breda en huisartsen en laboranten in de regio gekeken naar geschikte methoden voor die vroege opsporing. Een eenvoudige thuistest, waarbij de deelnemer thuis wat urine verzamelt in een buisje en vervolgens dit buisje opstuurt naar een laboratorium, bleek heel effectief.
Ongeveer 60 procent van de aangeschreven personen deed mee aan het onderzoek. Bij ruim 3 procent van hen werd te veel eiwit in de urine gevonden, waarop zij uitgenodigd werden voor vervolgonderzoek. Bij een flink deel van hen werden afwijkingen gevonden, die nog niet gediagnostiseerd waren, terwijl zij wel goed te behandelen zijn. De onderzoekers zijn van mening dat deze resultaten een belangrijke stap zijn in de richting van een bevolkingsonderzoek naar nierschade.
Voor bron klik hier