11 april 2024

Traanvochtdiagnostiek

Een traan is meer dan alleen water en zout. In één druppel kunnen tientallen stoffen worden geanalyseerd waarmee ziekten kunnen worden opgespoord.

In traanvocht zitten heel veel stoffen die iets kunnen vertellen over de gezondheid van het oog, maar ook van de hersenen en het hele lichaam. Onder leiding van Marlies Gijs, assistent professor Moleculaire Oogheelkunde, startte het UMC+ Maastricht onderzoek naar specifieke biomarkers in traanvocht die kunnen worden gerelateerd aan (hersen)ziekten.

De Maastrichtse onderzoekers ontwikkelden een methode om traanvocht af te nemen met een strookje papier dat in het onderste ooglid wordt gelegd. In het lab wordt het geabsorbeerde traanvocht uitgeperst en geanalyseerd. Het is inmiddels gelukt om op deze manier amyloid en tau aan te tonen in traanvocht. Beide biomarkers zijn gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer en worden normaal gesproken bepaald in hersenvocht verkregen via een ruggenprik.

Niet alleen is traanvocht gemakkelijk te verkrijgen en breed toepasbaar, maar het maakt laboratoriumdiagnostiek ook snel en effectief. Zo zijn toepassingen denkbaar voor een eenvoudige test om met een druppel traanvocht op een strip ziekten aan te tonen of uit te sluiten. Het Tear Research Network, een consortium onder leiding van de Maastrichtse afdeling Moleculaire Oogheelkunde, doet onderzoek naar en toepasbaarheid van traanvochtdiagnostiek.

Voor bron klik hier