Urinetest voor nacontrole blaaskanker vergoed
De urinetest vervangt de belastende invasieve cytoscopie voor opsporing van terugkerende blaaskanker. Patiënten kunnen thuis urine opvangen en dit per post versturen naar een laboratorium.
Bij niet-spier invasieve blaaskankertumoren is de kans op terugkeer groot. Daarom blijven patiënten minimaal vijf jaar onder controle. Het daarvoor gebruikelijke cytoscopische onderzoek is belastend en vaak achteraf gezien niet nodig, omdat bij de nacontrole ongeveer 90 procent van de cystoscopieën negatief is. De urinetest is een goed en patiëntvriendelijk alternatief.
De detectietechnologie van deze zogeheten Bladder EpiCheck is gebaseerd op identificatie van veranderingen in het methylatiepatroon van het DNA van blaaskankercellen. Cellen uit de epitheellaag van de blaas, waaronder ook de blaaskankercellen, worden doorlopend vernieuwd waarbij de oude cellen in de urine terecht komen. Door deze cellen te isoleren kan op DNA-niveau de methylering van verschillende biomarkers worden geanalyseerd. Een afwijkend methylatiepatroon is een aanwijzing voor de aanwezigheid van blaaskanker.
De test is gevoelig en heeft een hoge negatief voorspellende waarde. Patiënten kunnen eenvoudig thuis urine opvangen en deze per post verzenden naar het laboratorium. Daarvoor zijn speciale kits beschikbaar. Vervolgens informeert de uroloog de patiënt over de uitkomst, vaak via een telefonisch consult. Nu sinds begin dit jaar de urinetest wordt vergoed, zetten steeds meer ziekenhuizen de EpiCheck in voor nacontrole van blaaskanker.
Voor bron klik hier