Urinethuistest voor nacontrole blaaskanker
De urinetest is eenvoudig, kan thuis worden uitgevoerd en vervangt (deels) de belastende invasieve cystoscopie in het ziekenhuis.
Blaaskanker staat op de vijfde plek van meest voorkomende kankersoorten in Europa. De kans op terugkeer na behandeling is bij deze vorm van kanker relatief groot, bijna 70 procent. Daarom moeten (ex) patiënten, soms tot wel vier keer per jaar, naar het ziekenhuis voor een invasieve cystoscopie. Het is een kostbaar en belastend onderzoek dat bij ongeveer 90 procent negatief is. Ook bestaat de kans dat kleine tumoren worden gemist. De EpiCheck, een urinezelftest lijkt een goed alternatief.
De EpiCheck-technologie is gebaseerd op de identificatie van veranderingen in het methylatiepatroon van het DNA van blaaskankercellen. Cellen uit de epitheellaag van de blaas, waaronder ook de blaaskankercellen, worden doorlopend vernieuwd waarbij de oude cellen in de urine terecht komen. Door deze cellen te isoleren kan op DNA-niveau de methylering van verschillende biomarkers worden geanalyseerd. Een afwijkend methylatiepatroon is een aanwijzing voor de aanwezigheid van blaaskanker.
Het Radboudumc in Nijmegen heeft de urinetest als eerste ziekenhuis in Nederland onderzocht en geïntroduceerd. Voor het opsporen van de meest kwaadaardige tumoren heeft de EpiCheck een betrouwbaarheid van 99 procent. Bij de minder kwaadaardige tumoren spoort de test ongeveer 92 procent daarvan op. Tot voor kort werd de urinethuistest niet vergoed. Met ingang van 1 januari 2024 is er een NZa-declaratiecode beschikbaar voor de toepassing van urinemarkertesten. Daarmee wordt de inzet van de thuistest voor blaaskanker nog aantrekkelijker.
Voor bron klik hier